SISTEM TERASE LEMN TERMOTRATAT

RECOMANDĂRI DE MONTARE ȘI ÎNTREȚINERE

1. ALEGEREA SPECIEI LEMNOASE

              Speciile de lemn se diferențiază în funcție de durata de viață, caracteristicile tehnice și aspect vizual (optic), astfel putem avea mai multe clase de calitate, în funcție de lemnul folosit.

2. SUBSTRATUL

              La construcția tereasei asigurați-vă că suportul de susținere (1) este bine compactat sau este turnată o fundație de beton, astfel încât, montarea și utilizarea acesteia să aibă un grad ridicat de stabilitate, dar în același timp trebuie prevăzută o înclinație de minim 2% (2), pentru a se putea elimina reținerea apei pe suprafața acesteia.

3. STRUCTURĂ SUPORT

              La construcția structurii trebuie luată în calcul înălțimea de 70 mm (3), pentru a asigura ventilația necesară terasei. Mai mult decât atât, dimensionarea structurii trebuie făcută suficient de puternic pentru a rezista implicit la dilatarea şi contragerea profilelor de-a lungul anilor.

              Distanța dintre elementele de structură (4) ar trebui să fie de max. 15 ori grosimea podelei (profilului). Se recomandă ca fiecare capăt al profilului să se aseze pe propriul element de structură support.

Se mai recomandă evitarea contactului între structură și stratul suport, cât și între structură și profil, pe o înălțime (5) de minim 50 mm. Pentru aceasta se pot folosi paduri sau distanțiere din cauciuc granulat. Se recomandă ca structura să fie din lemn cu densitate apropiată cu cea a podelelor de terasă.

EXEMPLU DE STRUCTURĂ SUPORT

CAP CONECTOR

ACCESORIU STRUCTURĂ ZINCATĂ

4. SUPRAÎNĂLȚAREA SUPORTULUI TERASEI

              Se folosesc picioare reglabile pentru pardoseli suprainaltate (nivelare, plan înclinat sau rampă de mică înălțime etc)  din lemn pentru exterior, granit, ceramica sau deck wpc.

              Compatibilitatea cu toate tipurile de pardoseli este posibilă datorită capului acestui suport, care poate fi modificat pentru a se adapta la orice tip de pardoseala. Acest tip de ploturi devin accesorii si va usureza montarea plana a deckurilor si sa va permita maxima flexibilitate a sistemului.

EXEMPLU DE PICIOARE REGLABILE ARKIMEDE

5. PRINDEREA

           Înainte de montarea podelelor, trebuie măsurată umiditatea utilizând un aparat de masură electronic, deoarece aceasta poate varia de la 6% până la 10%, în funcție de condițiile meteorologice (vară / iarnă). Rostul dintre podele se stabilește în funcție de gradul de umiditate, specia de lemn și lățimea elementului (scândurii).

             La o umiditate de 10%, distanța dintre scânduri ar trebui să aibă cel puțin 5% din lățimea scândurii.

           Dacă prinderea va fi vizibilă, vor fi necesare cel puțin 2 șuruburi pentru fiecare punct de prindere pe substructură. Lungimea șurubului trebuie să fie de cel puțin 2,5 ori grosimea profilului și să fie din oțel inoxidabil sau echivalent. Pentru a evita fisurarea profilelor, acestea trebuie pre-perforate.

            Se poate folosi burghiu cu zencuitor, astfel ca șurubul să fie la același nivel cu suprafața podelei. Este important să se asigure o distanță suficientă faţă de marginea profilului.

            Pentru prinderea ascunsă, se recomandă utilizarea accesoriilor (conector de prindere ascunsă) furnizate de către INCO INDUSTRY.

CONECTORI DE PRINDERE ASCUNSĂ

CONECTOR PLASTIC 3MM

Conector de plastic folosit pentru prinderea ascunsă a lamelelor cu profil conector.

CONECTOR PLASTIC 5MM

Conector de plastic folosit pentru prinderea ascunsă a lamelelor cu profil conector.

CONECTOR PLASTIC TIP H

Conector de plastic folosit pentru prinderea ascunsă a lamelelor cu profil simetric și WPC.

CONECTOR OȚEL NEVOPSIT

Conector de oțel inoxidabil folosit pentru prinderea ascunsă a lamelelor cu profil simetric și WPC.

CONECTOR OȚEL NEGRU

Conector de oțel inoxidabil folosit pentru prinderea ascunsă a lamelelor cu profil simetric și WPC.

CONECTOR PORNIRE NEGRU

Conector de oțel inoxidabil folosit pentru prinderea ascunsă a lamelelor cu profil simetric și WPC.

            Acest sistemul inovativ cu prindere prin conectori permite montarea rapidă atât pe orizontală, cât și pe verticală, având un consum redus de șuruburi și garantând o durabilitate extaordinară.

            Acest sistem de prindere este produs dintr-un material compozit care permite prin asamblare o durabilitate foarte bună.

           Se recomandă utilizarea şuruburilor cuielor din oţel inoxidabil. Folosirea şuruburilor / cuielor din oţel simplu poate cauza apariţia petelor de oxidare sau chiar degradarea lemnului în jurul acestor şuruburi.

6. TRATAMENTUL DE SUPRAFAŢĂ (ULEIERE)
 • Când lemnul este expus la intemperii fără tratament de suprafață, acesta își schimbă culoarea și structura de suprafață. Din cauza radiațiilor UV și a fluctuațiilor de umiditate, după câteva luni, lemnul termotratat devine gri și pot lua naștere fisuri superficiale.
  Utilizarea uleiurilor de terasă cu pigment permite păstrarea culorilor individuale ale pardoselii, reducându-se astfel procesul de îmbătrânire a lemnului. În plus, acesta oferă protecție împotriva radiațiilor UV și reduce absorbția de umiditate, astfel încât fisurarea superficială a lemnului să fie redusă.
 
7. SFATURI DE APLICARE A ULEIULUI DE PROTECȚIE
 • Suprafața trebuie să fie curată și uscată. Aplicați uleiul de întreținere într-o zi calmă, ușor înnorată, pentru a împiedica uscarea prea rapidă a uleiului. Dacă pardoseala termotratată este expusă la apa în decurs de 24 de ore după uleiere, atunci trebuie să aplicați un nou strat de ulei.
 • Agitați bidonul și amestecați uleiul cu tijă de amestec. Aplicați un strat subțire de ulei, cu o rolă cu păr scurt, un burete sau un aplicator asemănător, pe lungimea lamelei. Uleiați câte 2 -3 lamele concomitent sau pe câte o secțiune mai mică.
 • Ștergeți uleiul în exces utilizând o cârpă ce nu lasă scame. Pentru o poziție de lucru mai bună, înfășurați cârpa pe o matură.
 • Continuați să ștergeți câte 2 -3 lamele până când terminați întreaga suprafață.
 • Lăsați să se usuce timp de 24 de ore fără a fi supusă traficului.
 • Dacă observați pete de culoare mai deschisă, înseamnă că lemnul termotratat a absorbit uleiul. Efectuați o nouă aplicare de ulei pe respectivele zone.
 

NOTĂ:

 • Lemnul este un produs natural – proprietăți ale materialului lemnos crescut în mod natural, respectiv caracteristici ce nu sunt considerate defecte sau erori, sunt:
 • Îmbătrânirea suprafeței lemnului fără tratament de suprafață (decolorare);
 • Diferențe de culoare;
 • Formarea de mici crăpături pe suprafață și la capete datorită „lucrării” lemnului;
 • Tendința de deformare;
 • Pete aspre cauzate de tulburări (anomalii) de creștere.